Gastein

Romanii au venit în Valea Gastein cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Se pare că ei au descoperit încă de pe atunci puterea tămăduitoare a izvoarelor termale. Celţii au fost cei care au pus bazele exploatării aurului din Gastein, activitate care în următoarele secole avea să crească semnificativ nivelul de trai în regiune şi să ducă la o înflorire a comerţului. Denumirea de “Gastein” a fost publicată pentru prima dată pe un document ce datează din anul 1203. Mai apoi, în secolul 16, renumele izvoarele tămăduitoare din Gastein ajunsese să aibă cea mai mare răspândire. Însă în secolele ce au urmat, datorită declinului industriei de exploatare a  aurului şi a catastrofelor ce au lovit zona, cea mai groaznică dintre acestea fiind ciuma, dezvoltarea staţiunii termale Gastein a fost sistată.
Abia mai târziu, datorită influenţei Arhiducelui Ferdinand III, dezvoltarea băilor termale a fost adusă din nou în prim plan. Proiectul pornit de arhiduce a fost continuat de Împăratul Franz I, acesta arătând un mare interes pentru această regiune. La începutul secolului 20 a fost construită calea ferată Tauernbahn, care a înlesnit semnificativ accesul către staţiunea la care până atunci se putea ajunge numai cu trăsura. Gastein a devenit astfel locul unde se discutau probleme politice la nivel european, fiind denumită în timpul lui Bismarck “Băile termale ale diplomaţilor”!
Datorită numeroaselor figuri marcante care au vizitat băile termale din Gastein, cum ar fi Împăratul Franz Josef I.  şi soţia sa, Împărăteasa Elisabeth, contele Bismarck, Grillparzer, Schubert, Schopenhauer şi mulţi alţii, staţiunea a devenit renumită, fiind considerată o staţiune termală de înaltă clasă, modernă şi rafinată. Războaiele secolului 20 şi-au pus amprenta şi pe Gastein, însă staţiunea a fost reconstruită şi în iarna dintre anii 1945 - 1946 a fost finalizată şi instalaţia telecabinei Graukogel. Astfel a început o nouă eră în istoria Văii Gastein: era sporturilor de iarnă.
Numeroasele obiective turistice în jurul cărora au fost ţesute atât de multe poveşti vă oferă posibilitatea de a fi martori la istoria impresionantă a văii. Printre acestea se numără biserica "Entrische Kirche", locul unde se ţineau întâlnirile secrete ale protestanţilor pe vremea când aceştia erau urmăriţi, cetatea Klammstein, biserica "Zu unserer Lieben Frau" din Bad Hofgastein, care se numără printre cele mai mari şi frumoase monumente gotice din Landul Salzburg, sau biserica Nikolauskirche, care este cea mai veche construcţie din Valea Gastein.

Bad Gastein

În centrul Parcului Naţional Hohe Tauern din Landul Salzburg, la 1.000 m altitudine, înconjurată de aerul curat de munte, găsim staţiunea Bad Gastein. Arhitectura staţiunii, cu superbele sale clădiri datând din perioada "Belle Epoque", pare să fie într-o armonie perfectă cu decorul natural în care se află. Acestă locaţie de vacanţă îi impresionează pe vizitatori, în primul rând, cunumeroasele sale programe de relaxare şi petrecere a timpului liberActivităţile sportive sunt menite să completeze oferta de SPA şi wellness a staţiunii. În Bad Gastein vă puteţi relaxa în cele şase locaţii tematice ale termei Felsentherme, sau în superbele băi termale ale hotelurilor, ori în renumita 

Peşteră termală din Gastein, beneficiind de o climă perfectă pentru organism şi de atuurile celor 17 izvoare termale bogate în Radon. Siguranţa zăpezii, pârtii perfecte, cu toate gradele de dificultate şi multe alte beneficii – aşa se prezintă paradisul de iarnă Gastein. Iar în paradisul de vară, Valea Gastein, veţi descoperi minunate trasee de drumeţii, piste pentru alergare şi nordic walking, tururi pentru biciclete şi mountain biking şi multe alte atracţii care vă aşteaptă în Parcul Naţional Hohe Tauern sau în jurul acestuia. Noaptea vă veţi delecta cu "Faites Vous Jeux – Faceţi-vă jocul" în Casino Bad Gastein. Deasemenea, diversitatea programului de evenimente din Bad Gastein va contribui cu siguranţă la crearea vacanţei perfecte!

Bad Hofgastein


Bad Hofgastein este un fost târg şi centru istoric al Văii Gastein, situat în regiunea cea mai însorită şi întinsă a văii. Centrul staţiunii este delimitat de o zonă pietonală, pe care sunt înşirate numeroase buticuri cochete, hoteluri şi restaurante. În vecinătatea centrului se află şi marele parc termal. 

Atmosfera unică a acestei staţiuni este creată prin combinaţia între schi, munte, Alpentherme şi Cascadia, o lume a saunei. Delectaţi-vă cu un program muzical şi cultural foarte diversificat! Bucuraţi-vă de numeroasele activităţi sportive, atât pe timp de iarnă, cât şi pe timp de vară!  
Dorfgastein

Dorfgastein – situat la intrarea în Valea Gastein – şi-a păstrat şarmul autentic al unui sătuc de munte. Într-o manieră relaxată şi cu respect pentru obiceiurile străvechi, Dorfgastein este locul în care veţi petrece o vacanţă de neuitat, având toate beneficiile pe care le oferă acest decor natural răpitor. 

Familiile, seniorii, dar şi sportivii vor găsi în Dorfgastein condiţiile perfecte pentru drumeţii prin munţii din împrejurimi cu oprire la cabanele rustice specifice zonei montane, ori pentru mountain biking sau paragliding. Iar ca încheiere a unei zi minunate petrecută pe munte sau la schi, vă recomandăm un program de relaxare în nou renovatul Solarbad. În Dorfgastein se pune mult accent pe confortul întregii familii. 

De aceea pe micuţii vizitatori ai staţiunii îi aşteaptă surprize încântătoare în Solarbad, centrul de schi pentru copii (Kinder-Erlebnis-Skiwiese), precum şi în haiosul Club al Copiilor Gasti. Pârtii perfect preparate, pentru mici şi mari, zone de carving şi distracţie garantată pentru pasionaţii de snowboarding – toate acestea se găsesc în Leagănul de Schi Dorfgastein/Großarl. Dorfgastein vă aşteaptă cu braţele deschise, indiferent de anotimp!
Regiunea de ski Gastein
Cele 50 de instalaţii de urcare pe cablu şi cei peste 205 km de pârtii perfect preparate, fac din Valea Gastein una dintre cele mai atractive regiuni de schi ale Landului Salzburg. Puteţi alege să vă petreceţi vacanţa la schi în unul dintre cele două Leagăne de SchiStubnerkogel-Angertal-Schlossalm sau Dorfgastein-Großarl, care vă aşteaptă cu o pistă de viteză permanentă, vârful olimpicGraukogel, cu pârtiile sale lungi şi dificile şi Sportgastein, situat la o altitudine de până la 2700 m, unde există o zonă imensă de Backcountry. Altitudinea optimă şi instalaţiile de zăpadă artificială din regiunea de schi Gastein, garantează prezenţa zăpezii de la sfârşitul lunii noiembrie până la sfârşitul lunii aprilie. O atracţie deosebită o reprezintă podul suspendat lung de 140 m de pe Stubnerkogel, care traversează o prăpastie cu o adâncime de peste 28 m şi care este situat la 2400 m altitudine, fiind cel mai sus situat pod suspendat al Europei. Deasemenea, nu trebuie ratată nici platforma de observare "Glocknerblick".

Drumetii de iarna
Mirificul peisaj al Văii Gastein acoperit  de pătura albă a zăpezii vă invită să vă bucuraţi de frumuseţea naturii. Drumeţiile de iarnă vă vor oferi prilejul de a admira relieful impresionant al munţilor Hohe Tauern şi de a profita de partea cea a mai frumoasă a iernii. În Valea Gastein vă aşteaptă peste 100 km de cărări pentru drumeţii de iarnă, care vă vor purta prin locuri de neuitat.

Plimbari prin zapada
O plimbare cu papucii pentru zăpadă este alegerea ideală pentru cei ce vor să se bucure de liniştea naturii departe de vuietul pârtiei.Tururile cu ghid prin decorul natural al Parcului Naţional Hohe Tauern, cea mai mare rezervaţie naturală din Alpi, vă vor garanta momente de neuitat trăite în mijlocul naturii sălbatice.

 Deasemenea, noul traseu pentru plimbări prin zăpadă din Dorfgastein, care porneşte de la Fulseck şi duce până la staţia mediană, vă oferă posibilitatea de a admira superba Vale Gastein. O plimbare cu papucii pentru zăpadă nu necesită cunoştinţe deosebite - la ea poate participa oricine.
Sanius
La o partidă de săniuş în Gastein liniştea nu are ce căuta! Urcaţi-vă pe o sanie din lemn, care în trecut era folosită pentru transportul fânului pe munte şi zburaţi la vale. Binenţeles că este nevoie de multă îndemânare şi de cunoştinţe temeinice în luarea curbelor şi menţinerea echilibrului, mai ales atunci când părinţii încearcă să îi întreacă pe cei mici! Şi nu rataţi o partidă de săniuş nocturn, care se va dovedi a fi o experienţă deosebită.

Bad Gastein:
Pista naturală de săniuş Bellevue-Alm, lungime 2,5 km (iluminată)
Urcare cu telescaunul Bellevue-Alm - şi seara.
Dorfgastein:
Pista naturală de săniuş Strohlehenalm, lungime aprox. 2 km
Deschisă pe toată durata zilei, de câteva ori pe săptămână este iluminată seara.
Artă pe zăpadă: pictura, fotografia, graffiti şi multe alte forme de exprimare artistică îşi fac apariţia în peisajul montan din Gastein. Acest eveniment artistic deosebit reprezintă o combinaţie perfectă între idei creative şi colorate, artişti tineri şi stiluri inovatoare.

Festivalul international de jazz pe zapada
Începând din anul 2001, festivalul internaţional de jazz pe zăpadă se numără printre evenimentele de top din Gastein. Acest experiment muzical amplasat la altitudini ameţitoare, înconjurat de terme şi schi, îi atrage pe vizitatori într-o minunată lume a jazz-ului alpin, în care muzica răsună în locaţii inedite- hoteluri, biserici sau cabane de schi.

Kids Park
Acţiune pentru cei mici! Aici, pe o suprafaţă de 8.000 m², piticii învaţă să schieze prin jocuri şi multă distracţie. Ei sunt supravegheaţi de către instructoarele de schi de la Şcoala Sporturilor de Iarnă Gastein.

Fun Center
Acest Fun Center de  300 m² se află la staţia Stubnerkogelbahn
(doar cu Skipass valabil):
• acces gratuit la internet
• bazin cu bile
• cinematograf pentru copii
• grădină pentru căţărări
• tenis de masă
• Sony Playstation

Restaurantul de schi Angertal

Jocuri, desen şi multe altele - acestea sunt activităţi pe care copiii peste trei ani pot să le aibă aici în fiecare zi (excepţie sâmbăta) între orele 10.00 - 15.00. Copiii vor fi supravegheaţi de o animatoare pentru copii pentru o taxă de 5 EUR/oră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu